FÖRETAGET REPUS

REPUS_skylt.jpg
Repus Ventilation AB utvecklar, tillverkar och marknadsför produkter och olika former av ventilationslösningar. Vi eftersträvar att åstadkomma optimal luftkvalitet och termisk komfort i alla sammanhang. Vi har idag mer än 35 års erfarenhet av deplacerande ventilation och kundanpassade dyskanaler och har som målsättning att vara tekniskt ledande inom dessa områden. REPUS finns representerat i ett stort antal europeiska länder

Vision: ”Repus skall vara förstahandsvalet för entreprenörer, arkitekter och ventilationskonsulter som arbetar med projekt som ligger i frontlinjen vad gäller estetik och teknik.”

Affärsidé: ”Repus skall med engagerad och kunnig personal & partners ge våra kunder en hög servicenivå och förstklassiga lösningar till ett bättre inomhusklimat.”

Alla våra kunder erhåller teknisk support med avseende på tekniska beräkningar och tillika förslag på lösningar vid olika ventilationsproblem. En viktig del av vår verksamhet är skräddarsydda speciallösningar, allt utifrån krav och enskilda önskemål.

Dysdonens moder fyller 40år!

Repus_40years-03.jpg
Det är 40 år sedan REPUS-dysan såg dagens ljus. Det var en vacker dag som ventilationskonsulten på K-konsult åkte bil med öppen taklucka. Konsulten reflekterade över att luften bara passerar förbi luckan i taket och så åkte handen upp och luften styrdes ner i kupén.

Så föddes tanken att använda det dynamiska trycket för tilluftsdon. Det blir samma resultat med ett spirorör som man gör hål i. Luften passerar hålen och först när ett lock monteras i änden och ett statiskt tryck byggs upp kommer luften tryckas ur hålen. Om man istället skapar en dysa som avleder luften så kan man få en jämnare fördelning samt sänka tryckfallet jämfört med ett rör utan dysor.

Tekniken är särskilt lämplig vid VAV då mycket av det statiska trycket försvinner vid det lägre flödet men luftrörelsen i kanalen finns kvar.

Idag har REPUS ett heltäckande sortiment av dyskanaler: runda, rektangulära, kvartsrunda och halvrunda som konfigureras efter kundens specifika behov. På senare tid har många sett fördelen med att integrera rektangulära dyskanaler i undertak istället för att sätta upp många takspridare. På en dyskanal för en matsal kan man få ut 4-800 l/s på ett don som är 5-15m långt. Det blir enkel kanaldragning och få ljuddämpare samt spjäll.

Med denna teknik går det att spara mycket fläktenergi och låga SFP-tal kan uppnås.
Repusdysa_ritning.PNG
Dysans originalritning